Много се спекулира с темата за нитратите в зеленчуците и плодовете. Вредни ли си нитратите? Как точно нитратите попадат в зеленчуците и плодовете? Във всички плодове и зеленчуци от село ли има нитрати? Как да се храним по-здравословно? Толкова много въпроси изникват, когато става въпрос за здравословно хранене, а по темата се спекулира много. Затова решихме първата статия в нашия блог да бъде именно на тази тема
Нитратите в зеленчуците и плодовете

Какво представляват нитратите?

Нитратът е сол на азотната киселина и е основно растително хранително вещество, което се намира в почвата и се приема от всички растения, като основен източник на азот. Като такъв нитратът е естествена част от всички зеленчуци, плодове и зърнени храни в различна степен. Освен в тях, нитрати се съдържат във водата и месото, особено в преработеното – салами, бекон и други. В сушените меса нитратите се добавят като консервант за оцветяване и за забавяне растежа и развитието на микроорганизмите.

Вредни ли са нитратите в зеленчуците и плодовете?

Храните, които са естествено богати на нитрати, са полезни за здравето. Например, прием на 300-400 мг нитрати сваля кръвното налягане, посочва BBC. Също така намаляват риска от рак. Това количество можем да си набавим от една чаша фреш от червен цвекло или салата от спанак. Важно уточнение, което трябва да се направи, e, че тук говорим за естествено богатите на нитрати храни. Промишлените торове, най-вече азотните, също съдържат нитрати, като някои от техните остатъци могат да бъдат намерени в кората или външната част на плодовете и зеленчуците. Там те се съдържат в по-голямо количество и съответно преработката им става по-трудна. Когато приемаме зеленчуци и плодове, допълнително наторени с промишлени торове, ние приемаме и по-голямо количество нитрати. Те, обикновено, са купени от супермаркета. Попаднали в организма ни, те се превръщат в нитрити – от бактерии в устата или ензими в организма. Нитритите, от своя страна, могат да се превърнат в азотен оксид (добър) или нитрозамини (лош). Когато се храним с плодове и зеленчуци от село, ние приемаме нормално съдържание на нитрати. Освен това, както знаем, витамин С се съдържа в различно количество в плодовете и зеленчуците. Изследванията показват, че той естествено спира превръщането на нитратите в зеленчуците и плодовете в нитрозамини. Затова отговорът на въпроса „Вредни ли са нитратите?“ не е еднозначен. Важно е от къде и какво консумираме.

Нитратите в зеленчуците и плодовете и как да се предпазим

Когато купувате от близкия магазин или супермаркет, вие купувате плодове и зеленчуци, произведени от земеделски производители от някъде по света. Целта на това производство е да се отгледат по-бързо плодовете и зеленчуците, да станат по-големи и по-бързо да дойде времето за беритба. За да се случи това, се използват много промишлени торове. Следователно в тяхната кора се съдържа голямо количество нитрати. За да се предпазим от нитратите в зеленчуците и плодовете, купени от магазина, трябва старателно да се измиват и да се отстранява тяхната кора преди консумация.

Какво получавате, когато купувате плодове и зеленчуци от село?

Може би си спомняте детството си на село и как дядо ви и баба ви са отглеждали чушките, краставиците и картофите. Аз още си спомням онзи сладък вкус на доматите на дядо. Можех да ям само такава салата. Ябълките беряхме директно от дървото и ги ядяхме, без да ги обелваме. Когато купуваме или сами произвеждаме плодове и зеленчуци от село, ние реално се снабдяваме със здравословна и вкусна храна. Те са отгледани при естествени условия и са торени с естествена тор. В тяхната кора се съдържа естествено количество нитрати, което носи ползи за нашето здраве. Много диети са на основата на прием на свежи зеленчуци и плодове. За да е наистина добра диетата, е важно да консумираме плодове и зеленчуци от село, тъй като там можем да ядем и кората им, която съдържа много полезни вещества. Някои диетолози твърдят, че кората на плодовете и зеленчуците намалява глада и чувстваме ситост по-дълго време. А това положително води до отслабване. Други смятат, че е здравословно, като някои болести се повлияват положително, защото кората е естествен антиоксидант.
Изводът, който можем да направим, е: Яжте здравословно с плодове и зеленчуци от село, доставени до вас от производителите на BGfarmer. Те са полезни и най-вече вкусни!