Доматки се хапват целогодишно. На салатка, от консерва, в яхнийка или супичка, домакините редовно използват доматите. Освен че са много вкусни и засищащи, те са и изключително полезни. Днес ще поговорим за полезните свойства на доматите.
свойства на доматите, качества на доматите, ползи за здравето

Доматки се хапват целогодишно. На салатка, от консерва, в яхнийка или супичка, домакините редовно използват доматите. Освен че са много вкусни и засищащи, те са и изключително полезни. Днес ще поговорим за полезните свойства на доматите.Доматите са от семейство Картофови, а родината им е Централна и Южна Америка. Интересно е, че те са определени за зеленчук чак през 1893 г. в САЩ, след като съдът е приел, че щом не се консумират за десерт, а само като предястие и в основно ястие, значи не могат да са плод.

В доматите се съдържа голямо количество α- и β-каротин, витамините С, Е и К, ликопен, калий, магнезий и др. Това богато съдържание дава право да говорим за невероятните качества на доматите и техните ползи за здравето. Дали са сочни селски едри домати, тип оранжерийни или чери доматки – всички са много вкусни, особено ако са си наши родни, от български производител.

Лечебни свойства на доматите

Предпазват от инфаркт – това се дължи на високото съдържание на калий в доматите. Освен това към списъка с ползи за здравето можем да добавим също, че намалява високото кръвно налягане и нивата на лошия холестерол. Доматите са естествен антиоксидант и противовъзпалително средство, благодарение на ценните витамини и минерали, които съдържа. Към лечебните свойства на доматите трябва да добавим и неговото противораково действие. Високото съдържание на ликопен в кожата и месестата част на доматите има важна роля в превенцията на рак на дебелото черво, на белия дроб и на простатата. Благодарение на съдържащият се в тях витамин С, доматите имат невероятно положително въздействие върху кожата. Ако сте от тези, които някога са правили или още приготвят доматен сок за зимата, то тогава знаете, че след продължително стъргане на домати, кожата на ръцете ви става мека, нежна и хидратирана.

Как да избирате домати

Много често в супермаркетите доматите са безвкусни или с вкус на хартия. Това се дължи на факта, че се берат неузрели, за да не се развалят докато се транспортират. След това  допълнително се обработват, за да добият червен  цвят. Освен това при отглеждането си, са обилно наторявани и съответно съдържат много пестициди и хербициди. Измивайте обилно и много добре преди консумация!
За да си гарантирате истински вкус и ползи за здравето, трябва да избирате добре узрели и уханни домати. В зависимост от сорта им те трябва да бъдат с подходяща  нормална  големина, да не са много меки, но не и прекалено твърди. Вижте и дали цвета им е наситен. Дали са тъмно или светло червени, розови, чери, зелени или за консерва, знайте, че те трябва да излъчват техния характерен аромат.