Ние сме това, което ядем. А както добре знаем, всички искаме да се храним с чиста и полезна храна. Освен това желанието на всички ни е тя да е вкусна. През последните години има бум на всякакви био, еко и органик храни. Искаме всичко да е фреш за нашата диета. Но въпреки това някак си нещата или излизат много скъпо или няма никакъв резултат.
плодове и зеленчуци от село
Преди да се зароди идеята да стартираме платформата, бяхме стигнали до същия извод като вас – Плодовете и зеленчуците в магазина просто нямат вкус. В някои случаи дори е горчив. Започнахме да търсим начини да се снабдим с плодове и зеленчуци от село, но в града трудно се намират, особено в големите градове. По пазари, супермаркети и магазини всички зареждат от борсата, а там, както знаем, плодовете и зеленчуците са внос от Турция, Гърция, Кипър, Египет и от къде ли не. Нима нямаме родно производство? Имаме, разбира се. На територията на България има редица био и органик стопанства, чиято продукция е качествена и в повечето случаи се продава по био магазините. Но също така има и много хора, които произвеждат в селския си двор продукция, която не само задоволява техните нужди от прехрана, но остава и се разваля. И то защото няма кой да им я изкупи на справедлива цена. А тази храна е чиста и вкусна. Именно така се зароди идеята и да направим платформата BGfarmer – за онези производители от село и за нас, любителите на вкусната и здравословна храна.

#1 Употреба на торове

Въпреки че има одобрени торове за употреба при отглеждането на плодовете и зеленчуците, много рядко ще срещнете фермери, които ги използват постоянно. Естествените торове са екскрементите на животните и като всяко естествено нещо, те подпомагат растежа на растенията, без да променят вкусовите и здравословните качества. Нитратите в зеленчуците и плодовете (тук сложи линка), произведени с високата употреба на изкуствени торове, са в по-голямо количество, а от там самите плодове и зеленчуци не дават положителния принос за здравето, който биха имали, ако в тях се използват естествени торове.

#2 На село никой не произвежда ГМО

Въпреки че някои може да поспорят по този въпрос, важно е да отбележим, че никой земеделски стопанин няма да заложи на ГМО за изхранване на семейството си. По принцип, генетично модифицираните култури не са разрешени в биологичното земеделие. ГМО могат да се отглеждат в конвенционалното фермерство с цел избягване използването на някои пестициди.

#3 Натурални плодове и зеленчуци от село

Когато купувате плодове и зеленчуци от село, те винаги са вкусни, можете да ги ядете с кората, особено плодовете, и засищат глада за дълго. Е, в някои случаи може и да искате да похапвате още и още. Това е така, защото фермерите разчитат на естествените процеси, биоразнообразието и циклите на местните условия, а не на използването на синтетични торове, пестициди и хербициди.

#4 Плодовете и зеленчуците имат истински вкус

Всички плодове и зеленчуци от село се произвеждат в тяхната естествена среда, огряват се от слънцето, валят се от дъждовете и поемат ценните вещества от почвата. Откъсват се, когато са узрели, а не се обработват допълнително за дълготрайност и свеж вид. Когато плодовете и зеленчуците се отглеждат при естествени условия, те попиват всички земни сокове и слънчева енергия, като по този начин се изгражда и техния естествен вкус. Това е и една от главните причини да направим тази платформа – искахме да се храним с вкусни плодове и зеленчуци.

#5 Подкрепяте българските производители

Когато производителите видят труда на собствените си усилия, усетят неговия вкус и вдъхат неговия аромат, те искат някой да се възползва от това. За съжаление, големите търговци предпочитат по-евтината продукция на чуждите аграрни стопанства, а нашият български производител остава ощетен. Пазарувайки от платформата Bgfarmer, вие не само подкрепяте българските производители, заплащайки справедлива цена за труда им. Но също така вдъхвате надежда, че някой ден младото поколение ще усети разликата и част от тях ще се върнат на село, за да произвеждат за техните деца и нашите внуци.

Разгледайте предложенията за плодове и зеленчуци от село!