Орехите са ядки, които сме свикнали да са  целогодишно част от нашето меню. Добавяме ги в десерти, сладкиши, ястия, салати и в таратора. И тъй като по нашите ширини дървото орех е доста често срещано, то не се замисляме какви са хранителните качества на тази полезна ядка. В тази статия ще ви разкрием изненадващите ползи от орехите и защо трябва да ги включвате по-редовно във вашето меню.
5 Изненадващи ползи от орехите

Състав на орехите

Ядката орех е богата на различни витамини и минерали. Освен това 100 гр сурови орехи ни зарежда с 660 кcal енергия. Това ги прави по-калорични от фъстъците, кашуто и бадемите. От друга страна те помагат в борбата с лошия холестерол, тъй като в тях има голямо количество моно- и полиненаситени масни киселини. Също така в тях се съдържат полезните β-каротин,  витамините В6, Е и К и фолиева киселина. Орхите са богати на калий, калций, фосфор и магнезий.

Изненадващите и невероятни ползи от орехите

Борбата с лошия холестерол – Орехите съдържат голямо количество ненаситени мазни киселини. За разлика от наситените, които са вредни, ненаситените са полезни и са невероятен помощник за борбата с лошия холестерол. Благодарение на тях се намалява риска от коронарна болест на сърцето. Една шепа на ден сурови орехови ядки облекчава преумората, възвръща бистрия ум и помага за възстановяване на тялото след боледуване.

Подобряване на паметта – Мазнините омега-3 и -6 са жизнено важни за нашия организъм, но, за съжаление, той не ги произвежда. В ореховите ядки се съдържа голямо количество от тях, които не само ни дават необходимия здравословен прием, но също така подобряват паметта и възможността да запомняме и да се сещаме по-лесно.

Действат благоприятно върху нервната система – Консумацията на шепа сурови ядки всеки ден се отразява благоприятно на нервната система и предпазва мозъка от Болестта на Лу Гериг. Това се дължи на съдържашия се витамин Е в тях, който е най-мощния антиоксидант сред витамините

За красиви нокти, коса и кожа – Към изнендаващите ползи от орехите трябва да добавим и тази. Отново витамин Е е в основата на красотата. Той подпомага здравия растеж и блясъка на косата и ноктите, кожата ви ще изглежда по-млада и по-свежа. Ако включите редовно в менюто си тази вкусна ядка, ще се радвате на красив външен вид, който ще се забелязва отдалеч.

Контрол над излишните килограми – Към всички изброени до момента ползи от орехите трябва да добавим и контрола над теглото. Богатото съдържание на витамини, минерали и ненаситени мазнини увеличава чувството на ситост за по-дълго време, акато в същото време разбива натрупаните мазнини по тялото и унищожава масните отлаганията в кръвоносните съдове.

Защо трябва да се ядат сурови орехи?

Всички изброени ползи от орехите ще са такива, ако ядките се консумират в сурово състояние. Това е така, защото при топлинната обработка ненаситените масни киселини се трансформират в наситени и тогава ефектът ще е обратен. Освен това при печене голямо количество от витамините и минералите изчезва, а това допълнително намалява положителния ефект върху здравето. Това е важно уточнение за хората, които ще включат в менюто си по-често тези вкусни ядки. Разбира се, това не означава, е трябва съвсем да ги изключите от вкусните десерти. Нека не забравяме, че едни от най-хубавите кексове и сладкиши са с орехи.

Любопитни факти

Проучване сочи, че природата е наподобила формата на ядки, плодове и зеленчуци спрямо нашите органи. По този начин лесно можем да разберем коя храна на кой орган помага. Така например ядката на ореха има форма на мозък, като по този начин се показва, че влияе благоприятно на мозъчната дейност и мозъчното здраве. Белият боб има формата на бъбрек и затова той е полезен за бъбреците. Разрязан по ширина морковът удивително прилича на ириса и зеницата на окото. Сърцевината на домата пък изглежда точно като формата на сърцето.

Как да съхранявате орехите?

Можете да си закупите по-голямо количество орехи, особено сега, когато е сезонът им и се предлагат на по-ниски цени. Сложете ги изчистени от черупките в пликчета и ги поставете на вратата на хладилника. Така ще ги предпазите от различни червейчета, който биха се появили. А също така ще имате готови изчистени ядки при приготвянето на десерти, сладкиши и кексове. А ако се чудите от къде да купите по-хубави орехи, разгледайте за производители в нашата секция с продукти.