Чесънът е неизменен спътник на нашата трапеза. Освен като природен антибиотик, той има и редица други полезни качества. Вижте списък с 12 полезни свойства на чесъна. Преди да разкажем за тях, нека първо проследим историята на този зеленчук.
полезни свойства на чесъна

Историята на чесъна

Чесънът не се среща в диво състояние. Предполага се, че е получен в резултат на културна селекция. Една глава чесън обикновено е от 4 до 8 см в диаметър, бяла до розова или зачервена и е съставена от 8 до 25 отделни скилидки. Суровият чесън има силен лют вкус и характерна миризма, които значително се омекотяват при готвене. И тъй като се използва широко в кухните на различните народи от хилядолетия, то трудно може да се проследи и неговият произход.

Лечебни свойства на чесъна

Чесънът е едно от малкото растения, който се използва като билка и средство за лечение във всички лечебни системи – традиционната медицина, Аюрведа и китайската медицина. Той е много богат на витамин В6, който подпомага хормоналното регулиране в организма, витамини В1, В2, В3 и В5 и витамин С. Освен това съдържа рядко срещания селен, който е изключително необходим за човешкия организъм микроелемент.

Нека прибавим към съдържанието на чесъна калий, калций, йод, манган, мед, желязо, фосфор и др., който правят консумацията на чесън полезна, а ефектът от полезните свойства на чесъна чудодеен. Това богатство от витамини и минерали дава тази природна мощ на чесъна да подпомага имунитета, за да може организмът да се справя с вирусите и болестите.

Полезни свойства на чесъна

Чесънът е неизменен спътник на нашата трапеза. Освен като природен антибиотик, той има и редица други полезни качества. Вижте списък с 12 полезни свойства на чесъна. Преди да разкажем за тях, нека първо проследим историята на този зеленчук.
 1. Подпомага нормалната чревна флора благодарение на своето противоглистно и бактерицидно действие
 2. Чесънът понижава артериалното налягане при хипертония (високо кръвно налягане), като разширява кръвоносните съдове.
 3. Препоръчва се по-голям прием на чесън при диабет, тъй като понижава кръвната захар.
 4. Съдържанието на йод го прави подходящ при болести на щитовидната жлеза.
 5. Към списъка с полезни свойства на чесъна можем да прибавим и подобряване на потентността. В древността често са го използвали като афродизиак, особено в Древен Египет.
 6. Високите нива на витамин В6 в чесъна действат положително върху настроението, като по този начин човек може да се бори с депресията, която го е налегнала.
 7. Яжте повече чесън, за да се предпазите от рак в стомашно-чревния тракт. Цялото богатство на витамините и минералите, които се съдържат в чесъна, подпомагат стомашно-чревната флора, като я поддържат в нормално състояние. Освен това витамин В6 е известен и като противораково средство, а в различни проучвания се доказва, че чесънът е полезен и повлиява положително рак на простатата и рак на гърдата.
 8. И тъй като живеем в мръсна градска среда, то по-голямата консумация на чесън ще ни помогне и при отстраняване на тежки метали от организма – олово, арсен, кадмий и живак.
 9. Той е естествен антиоксидант.
 10. Чесънът повлиява положително носната секреция при хрема. Резенче от скилидка чесън, пъхнато в ноздра за няколко секунди, отделя сок и миризма, които действат успокояващо на лигавицата на носа и намаляват отделянето на секрет.
 11. Красива кожа с чесън? Разбира се! Благодарение на витамините А, С, В1 и В2 кожата ви ще стане по-гладка и по-здрава. И вие ще се чувствате по-добре и с приповдигнато самочувствие.
 12. Подобрява зрението. Да, това се дължи отново на богата палитра от витамини и минерали, които се съдържат в чесъна.

Как да избирате чесън

След като разгледахме различните полезни свойства на чесъна, е време и да ви кажем как да избирате чесън. Чесънът се предлага в различни видове: пресен чесън, на люспи, на прах или на скилидки. Най-често домакините изпитват трудност при избора на чесън на скилидки.

Когато купувате чесън, той трябва да е добре заоблен, да е твърд на пипане и натиск, а не мек. Скилидките трябва да са здрави, гладки, без плесен, покълване и да не са сбръчкани. Избирайте български чесън. Той е с добри хранителни и вкусови качества. Дори, когато го сложите в оцет, за да си подправите шкембе чорбата, той ще остане бял, за разлика от китайския, който става лилав.

За да сте сигурни в това, което купувате, можете да се доверите на българските производители, които предлагат продукцията си в нашия онлайн магазин. Посетете секцията Продукти или изберете подходящия раздел за по-бързо намиране на желаните стоки.

Източници:
[1] https://bg.wikipedia.org/wiki/чесън